VINIS-ov dan v Marezigah 2019

June 23, 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Zveza društev vinogradnikov Slovenije VINIS postaja vse močnejša vez med slovenskimi vinogradniki vseh treh vinorodnih dežel – Štajerske, Dolenjske in Primorske.

 

   To se je jasno pokazalo ob letošnjem tretjem državnem, meddruštvenim ocenjevanjem vin na Marezigah v slovenski Istri, katerega se je letos udeležilo  mnogo vinogradnikov iz vse Slovenije s svojimi 285 vzorci resnično odličnih vin. Petnajst članska strokovna komisija, zbrana med vrhunskimi enološkimi strokovnjaki iz vse Slovenije, pod vodstvom predsednika strokovne komisije, g Andreja Reberniška, je znova potrdila dejstvo, da znamo slovenski vinogradniki pridelati in donegovati res dobra in vrhunska vina, ki so popolnoma primerljiva z najboljšimi evropskimi in svetovnimi vini.

 

 

  Zelo uspešno smo organizirali in s pomočjo primorskih vinogradnikov in vinarjev izpeljali tudi drugi VINIS –ov dan, katerega smo praznovali v sklopu prireditev ob dnevu refoška na Marezigah.  Častna gostja naše prireditve, katere se je udeležilo res veliko število vinogradnikov iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije, je bila državna sekreterka ministrstva za kmetijstvo, mag. Tanja Strniša, ki je zelo pohvalila naša prizadevanja in nam zagotovila podporo pri našem nadaljnjem delu.

   Žal pa se tukaj za marsikaterega manjšega in srednje velikega vinogradnika in vinarja uspešna zgodba konča, saj kljub nesporni kvaliteti vina, nikakor ne more prodreti na vinski trg, kateremu postavljajo pogoje samo velike kleti, vinska družba, njim pa mednarodna trgovina, v kateri pa manjši slovenski pridelovalec grozdja in vina, zaradi razdrobljenosti in specifičnih pogojev pridelave,  nikakor ne more konkurirati.

 

   V zvezi VINIS trdimo, da  mora naša država in vsa pristojna ministrstva bolj zaščititi domačega proizvajalca, saj je popolnoma jasno, da se posameznik nikakor ne more sam boriti proti neizprosnim tokovom globalizacije, ki vse bolj uničuje slovensko vinogradništvo, kmetijstvo in podeželje nasploh! Posledice tega pa so dobro vidne na vse večjem številu opuščenih in zaraščenih vinogradov in celotnih kmetijskih posestev, po katerih pa, zlasti v obmejnem, najbolj občutljivem demografskem območju hitro posegajo tujci in poceni odkupujejo našo, slovensko zemljo, ki bi nam morala biti največja svetinja! Žal izgleda, da se Slovenci v naši žalostni zgodovini, v kateri smo izgubili več kot tretjino našega ozemlja nismo ničesar naučili in se v teh časih še bolj lahkomiseljno igramo in izgubljamo našo največjo vrednoto – naše podeželje, našo zemljo, ki pravzaprav pomeni isto kot našo svobodno državo.

   Upamo, pričakujemo in zahtevamo, da se odgovorni še pravi čas zavedo resnosti vsesplošnega problema opuščanja vinogradništva in ostalih kmetijskih kultur in splošnega demografskega propadanja našega podeželja, ker nam mora biti vsem popolnoma jasno, da bo v primeru propada slovenskega kmetijstva in podeželja, propadla tudi naša država!

 

  In prav zato, da se to ne bi zgodilo, moramo še bolj strniti naše vrste in pogumno reči odločen “NE”, vsem tistim, ki nam hočejo na vsak način dopovedovati, kako smo majhni in nepomembni v igri velikega kapitala, ki nam hoče na vseh področjih življenja vsiliti svoje pogoje!

 

  Vsem tem odločno in pogumno povejmo, da smo vinogradniki in vinarji, združeni v zvezo VINIS močni in odločni, da ostanemo gospodarji na svoji zemlji, trdno odločeni da ohranimo in še nadgradimo žlahtno tradicijo slovenskega vinogradništva in vinarstva!

 

  To smo vinogradniki z množično prisotnostjo na drugem VINIS – ovem dnevu na zgodovinskih Marezigah tudi dokazali vsem tistim, ki morda še vedno ne verjamejo da je v slogi naša resnična moč!

 

 

 

Hvala vsem, ki ste nam pomagali, da smo lahko tako uspešno izvedli VINIS –ovo meddruštveno  degustacijo na državni ravni in vsem, ki ste s svojo prisotnostjo na VINIS – ovem dnevu na Marezigah dokazali svojo pripadnost našemu žlahtnemu poslanstvu. 

 

                                                                                                                                                                                   Alojz Slavko Toplišek, predsednik zveze VINIS Slovenije

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Kontakt

+386 41 550 366

Sledite nam

RADI IMAMO DOBRO VINO

Gostinca 18, 3261 Lesicno

VINIS