VINIS na obisku pri ministrici za kmetijstvo dr. Aleksandri Pivec

January 18, 2019

Zveza društev vinogradnikov Slovenije – VINIS je zelo delovno in podjetno stopila v novo sezono delovanja.

 

Že 8.1. 2019 smo bili gostje predsednika slovenskega parlamenta, mag. Dejana Židana. Z vzpodbudnimi besedami nam je obljubil svojo podporo pri našem nadaljnjem delu.

 

V sredo 16. 1. 2019 pa je bila delegacija zveze VINIS, skupaj z novo vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež in cvičkovo princezo Martino Pavlin na obisku pri ministrici za kmetijstvo  Aleksandri Pivec, ki nas je sprejela skupaj z državno sekretarko na ministrstvu, Tanjo Strniša, direktorico kabineta Tadejo Kvas – Majer in vodjo sektorja za vinogradništvo in vinarstvo na ministrstvu, Mojco Jakša.

  V več kot uro dolgem razgovoru je ministrica, skupaj z ostalimi članicami kabineta, z zanimanjem prisluhnila poročilu o delovanju zveze VINIS in našim prizadevanjem za izboljšanje stanja v slovenskem vinogradništvu.

  Predvsem jo je zanimalo delo medresorske delovne skupine za ohranitev in razvoj vinogradništva in vinarstva v najbolj  ogroženih predelih vinorodnih pokrajin v Sloveniji, kamor poleg Haloz, dela Dolenjske in Krasa spada tudi Šmarsko – virštanjsko vinorodno območje.

 

Delovna Skupina, ki je nastala na pobudo zveze VINIS in je sestavljena iz visokih predstavnikov ministrstva za kmetijstvo, ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za finance, ministrstva za gospodarstvo, ter predstavnikov kmetijskih zavodov, družinskih vinogradnikov in VINIS –a, si je že ogledala razmere v Halozah, v naslednjem terminu pa se dobimo na Šmarsko- virštanjskem področju in v nadaljevanju. še na Dolenjskem in na Krasu.

 

Spoznali smo, da lahko samo neposredno ob ogledu stanja na terenu dobimo pravo sliko in podatke o res zaskrbljujočem stanju vinogradništva na omenjenih območjih, kjer se, predvsem zaradi nesprejemljivih ekonomskih razmerjih in starostne strukture vinogradnikov, vinogradi zelo hitro krčijo, vinogradniške površine pa se zaraščajo v neugledno grmičevje, ki resnično kazi, nekoč obdelano kulturno krajino.

 

V zvezi VINIS pričakujemo, da se bodo na najvišjih mestih odločanja o naši kmetijski politiki upoštevale ugotovitve delovne skupine, ki jo sedaj koordinira služba kmetijskega ministrstva, in se bodo potegnile odločne poteze, ki bodo na daljši rok zagotovile našemu vinogradništvu in vinarstvu pogoje za obstoj in razvoj, da bo vinogradništvo znova postalo dodana vrednost hribovskim kmetijam, ki so se v preteklosti prav zaradi dohodka iz vinograda obdržale na območjih, kjer druge kmetijske kulture ne morejo uspevati.  

 

  Na koncu obiska smo go. ministrico in druge članice kabineta, povabili na naše prireditve, katere načrtujemo med sezono. Obljubila nam je, da se bodo z veseljem odzvali na naša povabila in nam bodo s svojo prisotnostjo seveda dali priznanje in potrditev dobrega dela zveze VINIS.

 

                                                                                                                                              A.S. Toplišek

Please reload

Kontakt

+386 41 550 366

Sledite nam

RADI IMAMO DOBRO VINO

Gostinca 18, 3261 Lesicno

VINIS