Strokovna ekskurzija zveze VINIS na Primorsko, 4.10.2018

October 17, 2018

Zveza društev vinogradnikov VINIS, je pripravila prvo, vseslovensko ekskurzijo predsednikov društev vinogradnikov iz podravske in posavske vinorodne dežele. Ekskurzije se je udeležilo tudi večina članic in članov odborov zveze VINIS. Na avtobusu, ki je štartal že ob 4 uri zjutraj na Ptuju in je nadaljeval svojo pot preko Slovenske Bistrice, Obsotelja, Brežic in naprej do Novega Mesta in Trebnjega, se je
zbrala res pisana, šestdeset članska druščina dobro razpoloženih sopotnikov, zbranih od Ormoža, Ptuja, Slovenskih Konjic, Savinjske doline, Šmarsko – virštanjskega vinorodnega območja, Dolenjske in Bele krajne, kar je resnično zgodovinski trenutek za zvezo VINIS, da je uspela združiti in popeljati v goste našim tokratnim gostiteljem, vinogradnikom Primorske, ki so tudi člani zveze VINIS in so nas
pričakali sredi svojih vinogradov.

 

 

 

 

 

Že med vožnjo smo koristno porabili naš čas in prisluhnili tako pozdravnim, kot tudi strokovnim besedam udeležencev naše ekskurzije. Lahko rečem, da smo bili ob izstopu iz avtobusa že vsi dobri znanci in prijatelji. To pa je bil tudi eden od namenov našega druženja – da se bolje spoznamo med sabo in navežemo še bolj pristne stike, ki nam bodo koristili pri našem nadaljnem delu.
Sama ekskurzija je zajemala ogled luke Koper, obisk vinogradniške kmetije Bordon, ogled znamenite cerkvice v Hrastovljah, s čudovitimi freskami in svetovno znanim »Mrtvaškim plesom«. Ustavili smo se še na vinogradniški kmetiji Jogan, kjer nas je poleg gospodarja in predsednika D.V. Vinol, g. Damjana Jogana sprejela in pogostila tudi istrska vinska kraljica, ki se je zelo hitro spoprijateljila z letošnjo cvičkovo princeso in 21 vinsko kraljico Slovenije, ter kraljem cvička, ki so bili z nami na spoznavanju lepot vinorodne Istre in Primorja.

 

Le na hitro smo si še lahko ogledali prvo vinsko fontano na Merezigah nad Koprom, saj nas je že čakalo zaključno druženje pri lovski koči n Borštu, ki nam ga je pripravil član upravnega odbora zveze VINIS, g. Valter Kodarin. Kmalu se je, ob degustaciji odličnih istrskih vin in imenitnem prigrizku, zaslišala vesela pesem, ki jo je spremljala harmonika Milana Verbotna, ki je skupaj s svojo Zlatko skrbel za dobro voljo.
Res so nam urice skupnega druženja vse prehitro minile, hitro pa je, v dobrem razpoloženju minila tudi vožnja proti domu. Na vsaki postaji, kjer smo se, polni lepih vtisov razhajali, smo si za trdno obljubili, da bodo danes spletena prijateljstva in znanstva, še utrdila našo zvezo VINIS v vseh vinorodnih deželah Slovenije!

 

VINIS – predsednik: Alojz – Slavko Toplišek

Please reload

Kontakt

+386 41 550 366

Sledite nam

RADI IMAMO DOBRO VINO

Gostinca 18, 3261 Lesicno

VINIS